מה קרה לשמאל?

אפשר לשמוע גם דרך

משהו קרה לשמאל בישראל, אך לא רק בישראל – גם בעולם המערבי. כיצד ערכי השמאל המקוריים הלכו לאיבוד, לאורך הדורות, ואנו מוצאים עצמנו נקלעים בין ימין ומרכז, עם מיעוט סממני שמאל, ובכל זאת נראה כי המילה "סמולני" הפכה לקללה הנפוצה ביותר בשפה העברית. אז מה קרה לשמאל?

בפרק זה נצא למסע החל מהתמורות שחלו במבנה השלטון בעקבות המהפכה הצרפתית, דרך חוט המשי הנמתח מתקופה זו המכונה 'הקול השלישי', נתייחס אל דבריהם של מישל פוקו ופרנץ פנון, נדבר על לנין והגוש הסובייטי, ודרך הקמת מדינת ישראל והקיבוץ הישראלי עד לימינו אנו והפוליטיקה הישראלית והעולמית.

למעשה, נראה כיצד העמדה הפוליטית שבמובנים רבים בנתה את הדמוקרטיה המודרנית קרסה אל תוך עצמה ונבחן האם כלל קיים היום שמאל כהגדרתו בישראל.

** בפרק זה חלה טעות. המשפט "או שהעוגה לכולם או שלא תהיה עוגה" יוחס לצ'רלי ביטון, אך למעשה משפט זה כמובן נאמר על ידי סעדיה מרציאנו ז"ל.

קריאה נוספת:

"מהו המעמד השלישי?" מאת עמנואל-ז'וזף סיאייס.

Sieyès, Emmanuel-Joseph. "What Is the Third Estate?(1789)." teoksessa Emmanuel-Joseph Sieyès, Political Writings. Including the Debate between Sieyès and Tom Paine in (1791): 92-162. ‏

[זמין לקריאה חופשית כאן]

MacLeish, Archibald. The American Cause. 1941

המשורר והפוליטיקאי האמריקאי ארצ'יבלד מקליש (Archibald MacLeish) היה מגדולי המשוררים בתקופת מלחמת העולם הראשונה והשנייה, והיה גם לספרן הראשי של ספריית הקונגרס. בשלהי מלחה"ע השנייה, הוא הואשם בקומוניזם בשל דעותיו והגיגיו בנוגע לעבודתו של מרקס, והיה לחלק מציד המכשפות בארה"ב אחר קומוניסטים, בעיקר אומנים ומשוררים. בספרון זה מתייחס מקליש ל'סיבה האמריקאית' הגדולה, בגישתו הייחודית.

[ניתן לרכישה בעותק יד שניה, דרך Amazon או Abebooks]

אליעזר שביד, תולדות ההגות היהודית בעת החדשה, כתר הוצאה לאור והוצאת הקיבוץ המאוחד, תשל"ח 1977, עמודים 122–151

[לרכישה דרך אתר סימניה]

משה סמט, החדש אסור מן התורה – פרקים בתולדות האורתודוקסיה, הוצאת מרכז דינור והוצאת כרמל, 2005.

[לרכישה דרך אתר סימניה]